Elektrotábor 2014

Elektrotábor je letní dětský tábor zaměřený na elektrotechnickou tematiku pro děti od 10 do 16 let. Pořadatelem je Astra, centrum volného času, Frenštát pod Radhoštěm a odborně tábor zajišťovali zkušení lektoři z radioklubů OK2KJT (Vsetín), OK2KFJ (Mikulov) a OK2KDJ (Frenštát p. R.), kteří během školního roku vedou elektro kroužky pro děti.

Všichni účastníci

Elektrotábor 2014 se konal od 29. července do 8. srpna 2014 na stanové táborové základně u obce Olbramkostel, okres Znojmo. Zúčastnilo se jej 44 dětí. Zájem byl obrovský, tábor byl během několika dnů zaplněn již v lednu. Spoustu zájemců jsme bohužel museli z kapacitních důvodů odmítnout.

Team Elektrotábora 2014

Během 11 táborových dnů si děti postavily funkční elektro výrobky, zdokonalily se v pájení a poznávání součástek. Zúčastnili jsme se radioamatérského závodu na krátkých i velmi krátkých vlnách. Dozvěděli jsme se něco o radioamatérských satelitech a poslouchali jejich signály. Odpoledne jsme vyhradili pohybu a soutěžím v táboře a přilehlém lese. Vyrazili jsme na výlet vlakem, přespali pod širákem, postavili jsme antény, naučili se obsluhovat vysílačky, večer pozorovali Perseidy i záblesky Iridia a mnoho dalšího.

Odkud přijely děti

Elektrotábor je dobrovolnický projekt nadšených lidí, kteří se rozhodli udělat něco pro mladou generaci, nadchnout děti pro (elektro)techniku a ukázat jim radioamatérský svět. Obešli jsme se bez jakýchkoliv dotací.